Redactioneel gebruik

[Persoonlijke- en redactionele licentie]

Als redactioneel gebruik geldt dat de foto wordt geplaatst als illustratie bij een informatief- of nieuwsbericht. Er is geen toestemming nodig van personen die in de openbare ruimte zijn gefotografeerd. Wel dient de gebruiker daarbij rekening te houden met de context waarin de foto wordt gebruikt. Voorbeelden van redactioneel gebruik zijn onder andere: magazines, boeken, kranten, persoonlijk gebruik op bijvoorbeeld een privé website, E-magazines en e-boeken, blogs, CD en DVD hoezen, nieuwsbrieven en sociaal media zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Commercieel gebruik

Commercieel gebruik geldt bij plaatsing op internetsite van een bedrijf en/of in print voor bijvoorbeeld flyers, brochures, reclame-campagnes, advertenties, marketing-campagnes, films, (wens-)kaarten, posters, muurdecoraties, affiches, etiketten, reclame's, mupi’s, abri’s, Tv-series en stationaries. Bij commercieel gebruik van een foto dient de gebruiker zich terdege bewust te zijn van het portretrecht. Alleen bij zogenaamde "model released" foto's hebben de geportretteerden toestemming verleend voor commercieel gebruik.

Het is aan de koper/gebruiker van een foto om te controleren of commercieel gebruik van een foto is toegestaan volgens lokale en internationale wetgeving.

Licentie digitaal

Vanaf het moment van het in bezit krijgen is de duur van de licentie een jaar voor digitaal gebruik op één enkele internet site, daarna dient de licentie te worden verlengd door de betreffende foto opnieuw aan te schaffen. Voor alle duidelijkheid een website is iets anders dan sociale media platformen als bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Indien je de foto ook daar wil gebruiken bent u verplicht daarvoor apart een licentie aan te verkrijgen.

Licentie print

De foto kan gedurende een kalenderjaar gebruikt worden voor drukwerk en/of kranten tot een maximum oplage van 300.000. De prijs geldt dus voor gebruik tot dat maximum, indien de oplage dit aantal overstijgt dient voor iedere volgende 300.000 opnieuw een licentie te worden verkregen.